Fabulous Living

Fabulösa produkter och tjänster

Fira min bästa vän lite

Jag är så glad, för en av mina bästa vänners skull. Hon har länge gått utan jobb, men sökt och sökt en massa olika jobb. Hon har tidigare jobbat med reklam, så hon har sökt jobb just på olika reklambyråer. En reklambyrå har nu valt att anlita henne! Hon ska börja om ett par veckor. Tänkte nu att till helgen som kommer, bjuda hem henne och fira detta lite. Hon är väl värd detta jobb tycker jag.

Laga en god middag

Planen jag har är att laga en god middag och bjuda på. Sedan så ska det så klart vara lite champagne, samt att vi sedan kanske ska gå ut och roa oss lite på kvällen. Eventuellt bjuder jag hem några vänner till. Det jag har tänkt laga till helgen är detta:

Ciderfräst fläskfilé med potatisgratäng och kantareller

Potatisgratäng:
1 kg mjölig potatis
1 stor gul lök
salt, vitlökspulver
5 dl vispgrädde

Topping:
400g färska kantareller
25g smör
salt, peppar
1 paket bacon
8 bitar soltorkade tomater
1/2 kruka persilja
1/2 kruka timjan

Ciderfräst fläskfilé:
600-700g fläskfilé
1 dl torr cider (se ovan)
salt, peppar

Tillbehör:
4 morötter
100g haricots verts
1 burk bearnaisesås 
rönnbärsgelé

Skala och skiva potatisen tunt. Finhacka löken. Smöra en ugnsfast form och fördela ut ett lager potatis. Salta och pudra över vitlökspulver. Strössla över ett lager hackad lök. Fortsätt på samma vis hela vägen upp och avsluta med ett lager potatis överst. Slå över grädden och platta till allt. Observera att grädden inte ska gå upp hela vägen till kanten – annars bubblar den över när den gräddas. Cirka två tredjedelar i höjd räcker. Grädda potatisgratängen i 225°C i vanlig ugn eller 200°C i varmluftsugn i 40-50 minuter. Täck med ett lager aluminiumfolie efter halva tiden.

Stek kantarellerna i torr stekpanna tills vätskan försvunnit. Ha sedan ner en klick smör och smaka av med salt och peppar. Stek baconet och låt det svalna. Skär sedan till strimlor. Strimla de soltorkade tomaterna. Blanda allt med hackad persilja och repad timjan. Strössla toppingen över köttet vid servering.

Ansa fläskfilén från bindväv. Hetta upp en stekpanna riktigt hett, gärna med fettet från baconen kvar – ha annars i en klick smör och ha ner fläskfilén hel. Stek på runt om så den får fin yta. Sänk sedan värmen och slå på cidern. Låt cidern fräsa in och låt fläskfilén stekas klart till en innertemperatur om 63 grader. Salta och peppra runt om och låt fläskfilén vila några minuter under aluminiumfolie innan den skärs upp till centimetertjocka skivor.

Gnugga morötterna rena och skär dem till stavar. Koka morötter och bönor i 3-5 minuter i saltat vatten. Servera med bearnaisesås och rönnbärsgelé.

Visst låter det gott? Jag har inte lagat detta innan, men hittade det på nätet så tänkte jag ska testa det! 

 

25 Aug 2018